Pahua taioro
Mahi-mahi
Talerz lokalnych owoców
Choć na kuchnię polinezyjskich wysp spory wpływ miała tradycja francuska, w wyspiarskim menu doskonale widoczne są lokalne akcenty. W serwowanych tu daniach można znaleźć ryby i owoce morza, mleczko kokosowe oraz tropikalne owoce, z powodzeniem uprawiane na terenie Polinezji Francuskiej.
Wpływy kuchni francuskiej najłatwiej dostrzec w porze śniadaniowej. Podobnie jak we Francji, tak i w Polinezji Francuskiej bazują one na słodkich przysmakach: chrupiących bagietkach i croissantach, do których podaje się dżem, czekoladę lub sos toffi. Miłośnicy pieczywa docenią też chleb kokosowy, bardzo popularny na Tahiti. Przypomina on miękką i aromatyczną chałkę, którą zazwyczaj podaje się z masłem lub mlekiem.
Ahima’a to zarówno nazwa najpopularniejszego dania Polinezji Francuskiej, jak i pieca będącego w istocie otworem w ziemi. W otworze takim jedzenie podgrzewane jest przez kamienie wulkaniczne, o które nietrudno na tutejszych wyspach. W takim piecu powstaje danie ahima’a, składające się z mięsa (wieprzowego i drobiowego), ryb, warzyw i bananów. Składniki te owija się w liście, umieszcza w piecu, a gotowe danie cenione jest za niezwykłe bogactwo smaków.
Do najpopularniejszych dań na terenie Polinezji Francuskiej zaliczają się:
poisson cru – surowa ryba marynowana w soku z limonki i mleczku kokosowym;
pua toro – wołowina z puszki, podsmażana na patelni z kapustą, czerwoną cebulą, pomidorami i czosnkiem;
poulet fafa – kurczak smażony z cebulą, czosnkiem i imbirem, podawany z sosem zagęszczanym mleczkiem kokosowym;
mahi-mahi – stek z grillowanego tuńczyka;
pahua taioro – danie ze ślimaków lub małży, które najpierw moczy się w słodkiej wodzie, a następnie łączy z taioro (przyprawą z kokosa, migdałów, wody morskiej i krewetek), czosnkiem, cebulą, solą i pieprzem;
sałatka z gotowanych liści taro (tropikalnej rośliny o smaku zbliżonym do szpinaku, której mieszkańcy Polinezji przypisują lecznicze właściwości), krewetek i śmietanki kokosowej.
Pahua taioro
Mahi-mahi
Talerz lokalnych owoców
Miłośnicy deserów nie będą rozczarowani Polinezją Francuską. Wśród lokalnych rarytasów wyróżniają się:
po'e – popularny na Tahiti deser z bananowego purée, marchwi i brązowego cukru;
crepes – cienkie francuskie naleśniki;
owoce, głównie banany i ananasy, serwowane na wiele sposobów.
W czasie pobytu na polinezyjskich wyspach warto spróbować słynniejszego napoju. To maitai – koktajl z brązowego i białego rumu, podawany z grenadyną, limonką oraz likierami: pomarańczowym i migdałowym. Powodzeniem cieszy się też Hinano – tahitańskie piwo z charakterystyczną etykietą, przedstawiającą kobietę z wiankiem polinezyjskich plumerii na głowie. Popularne są tu również soki owocowe, głównie z papai, melonów, ananasów, bananów i soku kokosowego.