Kuchnia Polinezji Francuskiej. Co jeść na wakacjach w tropikalnym raju?

Choć na kuchnię polinezyjskich wysp spory wpływ miała tradycja francuska, w wyspiarskim menu doskonale widoczne są lokalne akcenty. W serwowanych tu daniach można znaleźć ryby i owoce morza, mleczko kokosowe oraz tropikalne owoce, z powodzeniem uprawiane na terenie Polinezji Francuskiej

Poisson cru

Śniadania we francuskim stylu 

Wpływy kuchni francuskiej najłatwiej dostrzec w porze śniadaniowej. Podobnie jak we Francji, tak i w Polinezji Francuskiej bazują one na słodkich przysmakach: chrupiących bagietkach i croissantach, do których podaje się dżem, czekoladę lub sos toffi. Miłośnicy pieczywa docenią też chleb kokosowy, bardzo popularny na Tahiti. Przypomina on miękką i aromatyczną chałkę, którą zazwyczaj podaje się z masłem lub mlekiem. 

Ahima’a

Ahima’a to zarówno nazwa najpopularniejszego dania Polinezji Francuskiej, jak i pieca będącego w istocie otworem w ziemi. W otworze takim jedzenie podgrzewane jest przez kamienie wulkaniczne, o które nietrudno na tutejszych wyspach. W takim piecu powstaje danie ahima’a, składające się z mięsa (wieprzowego i drobiowego), ryb, warzyw i bananów. Składniki te owija się w liście, umieszcza w piecu, a gotowe danie cenione jest za niezwykłe bogactwo smaków. 

Najpopularniejsze danie Polinezji Francuskiej

Do najpopularniejszych dań na terenie Polinezji Francuskiej zaliczają się: 

  • poisson cru – surowa ryba marynowana w soku z limonki i mleczku kokosowym;

  • pua toro – wołowina z puszki, podsmażana na patelni z kapustą, czerwoną cebulą, pomidorami i czosnkiem; 

  • poulet fafa – kurczak smażony z cebulą, czosnkiem i imbirem, podawany z sosem zagęszczanym mleczkiem kokosowym; 

  • mahi-mahi – stek z grillowanego tuńczyka; 

  • pahua taioro – danie ze ślimaków lub małży, które najpierw moczy się w słodkiej wodzie, a następnie łączy z taioro (przyprawą z kokosa, migdałów, wody morskiej i krewetek), czosnkiem, cebulą, solą i pieprzem;

  • sałatka z gotowanych liści taro (tropikalnej rośliny o smaku zbliżonym do szpinaku, której mieszkańcy Polinezji przypisują lecznicze właściwości), krewetek i śmietanki kokosowej. 

Pahua taioro

Pahua taioro

Mahi-mahi

Mahi-mahi

Talerz lokalnych owoców

Talerz lokalnych owoców

Polinezyjskie desery

Miłośnicy deserów nie będą rozczarowani Polinezją Francuską. Wśród lokalnych rarytasów wyróżniają się: 

  • po'e – popularny na Tahiti deser z bananowego purée, marchwi i brązowego cukru; 

  • crepes – cienkie francuskie naleśniki; 

  • owoce, głównie banany i ananasy, serwowane na wiele sposobów. 

Maitai i Hinano

W czasie pobytu na polinezyjskich wyspach warto spróbować słynniejszego napoju. To maitai – koktajl z brązowego i białego rumu, podawany z grenadyną, limonką oraz likierami: pomarańczowym i migdałowym. Powodzeniem cieszy się też Hinano – tahitańskie piwo z charakterystyczną etykietą, przedstawiającą kobietę z wiankiem polinezyjskich plumerii na głowie. Popularne są tu również soki owocowe, głównie z papai, melonów, ananasów, bananów i soku kokosowego.