Sycylia to największa wyspa na Morzu Śródziemnym (25 710 km²). Jej stolicą jest Palermo, a najwyższym wzniesieniem słynny wulkan Etna (3323 m n.p.m.). Na wyspie panuje klimat śródziemnomorski z łagodną i wilgotną zimą oraz suchym i gorącym latem. Na wybrzeżu temperatury są porównywalne z tymi w Afryce Północnej, w miesiącach zimowych Etnę pokrywa śnieg. Sycylia posiada tylko jedno jezioro – Lago di Perguza oraz 3 najważniejsze rzeki: Salso, Simeto, Platani.
Wyspa znana jest w świecie także z produkcji wina; winnice istniały na tej wyspie od czasów kolonizacji greckiej. Najbardziej znane deserowe wino Marsala produkowane jest nieprzerwanie od XVIII wieku. Jest to głównie słodkie, białe wino włoskie, produkowane w prowincji Trapani w zachodniej części Sycylii.
Sycylię od kontynentalnych Włoch dzieli zaledwie 8 km. Właśnie taką szerokość ma Cieśnina Mesyńska oddzielająca wyspę od wybrzeża Kalabrii. To największa włoska wyspa, której strzeże wciąż jeszcze aktywny wulkan – Etna. Ponad 1000 km linii brzegowej sprawia, że Sycylia to istny raj dla poszukiwaczy słońca i błogiego relaksu na plaży. Otulone słońcem, ciche zatoczki nie tylko wyglądają lepiej niż na pocztówkach – są wręcz oszałamiająco piękne.
Antyczne miasta, takie jak Syrakuzy, Noto czy Palermo, to historyczne perły, które choć raz w życiu trzeba zobaczyć. Obrazy, jakby wyjęte wprost z ekranizacji „Ojca Chrzestnego”, przeplatają się z rajskimi krajobrazami i piękną, śródziemnomorską roślinnością. Jeśli dodać do tego najlepszą na świecie włoską kuchnię i charakterystyczny włoski slow life, przekonasz się, że to jedno z najcudowniejszych miejsc na świecie. Na 25 tys. m2 powierzchni z pewnością odkryjesz idealne miejsce, a nawet miejsca, dla siebie.