Ochryda
Cerkiew św. Jana Teologa w Kaneo
Jezioro Ochrydzkie
Macedonia Północna powstała po rozpadzie dawnej Jugosławii. Leży na Półwyspie Bałkańskim, granicząc z Albanią, Serbią, Grecją i Bułgarią. Nie ma dostępu do morza, ale rekompensuje ten brak pięknem dziewiczego krajobrazu i dostępem do jezior: Ochrydzkiego i Prespa. Kraj słynie z upraw winorośli i co za tym idzie, wybornego wina, hodowli owiec, uprawy bawełny i tytoniu.
Macedonia Północna oferuje turystom gościnę, wyborną lokalną kuchnię i niskie ceny. Goście najczęściej odwiedzają Ochrydę, Skopje i Bitolę. Macedonia Północna ma również wiele atrakcji przyrodniczych. W kraju znajdują się trzy parki narodowe: Pelister, Galiczica, Mawrowo i różne inne atrakcje naturalne, np. kanion Matka, jezioro Prespa, czy jezioro Berowo.
Ochryda
Cerkiew św. Jana Teologa w Kaneo
Jezioro Ochrydzkie
Jezioro Ochrydzkie zachwyca widokami i atmosferą jak z pocztówki.
Lokalne jedzenie łączy bałkański smak z tureckimi aromatami.
Ceny są niskie, a jakość wypoczynku bardzo dobra.
To idealne miejsce na górskie wędrówki i aktywny relaks.
Mniej turystów = więcej spokoju i autentycznego klimatu.
Kuchnia macedońska wchodzi w skład kuchni bałkańskiej, czyli już wiadomo, że będzie smacznie. Słynie ona z prostoty, doskonałego mięsa, pieczonych warzyw i lokalnych przypraw. Warto zaznaczyć, że w kuchni macedońskiej łączą się smaki bałkańskie i tureckie. Wegetarianie i weganie również mają czego szukać na stołach z lokalną kuchnią.
A jakie lokalne smaki warto poznać? Na początek sałatka szopska, klasyk kuchni bałkańskiej. Soczyste pomidory, chrupiące ogórki, czerwona cebula, papryka i charakterystyczny biały ser tworzą orzeźwiające i lekkie danie, idealne na letni lunch.
Kolejna propozycja to tavče gravče (tawcze grawcze) – tradycyjna potrawa z fasoli zapiekanej w aromatycznym sosie paprykowym. Prosta, ale niezwykle sycąca.
Dla miłośników serów polecamy topeno sirenje, zapiekankę z białego i żółtego sera, przygotowywaną w glinianym naczyniu, bez dodatku mięsa, za to z ogromem smaku.
Nie można też pominąć ryb – Jezioro Ochrydzkie słynie z różnorodnych, świeżych rybnych specjałów, które najlepiej smakują w towarzystwie lokalnego wina.
Sałatka szopska
Tawcze grawcze
Macedonia Północna to przede wszystkim piesze wędrówki. Możemy się wybrać na np. najwyższy macedoński szczyt, Korab. Znajduje się on na terenie Parku Narodowego Mawrowo. Oprócz tego w całym kraju jest wiele ścieżek rowerowych z dobra infrastrukturą. Zimą polecamy się wybrać w góry na narty lub na wspinaczkę z ratrakami na Popovą Sapkę. Kanion Matka poleca się na spływ po rzece o tej samej nazwie.
Macedonia znajduje się na pograniczu dwóch stref klimatycznych: śródziemnomorskiej i kontynentalnej. Szczególnie ciepłym miesiącem jest sierpień, kiedy temperatury osiągają 28 st. C. Na zimowe wypady polecamy wybrać styczeń, grudzień lub luty. To najzimniejszy okres w roku.
Tak – да / da
Nie – не / ne
Nie wiem – Не знам / ne znam
Proszę – Ве молам / we molam
Dziękuję – Благодарам! / blagodaram
Przepraszam (za coś) – Жалам / żalam
Dzień dobry (rano) – Добро утро! / dobro utro
Dzień dobry – Добар ден! / dobar den
Przepraszam,… – Извинете,… / izwinete
Do widzenia – Довидување! / dowiduwańe
Dobry wieczór – Добра вечер / dobra wieczer
Dobranoc – Лека ноќ / leka nocz
Cześć (nieoficjalnie) – Здраво! / zdravo
Czy chcesz być informowany o naszych najnowszych ofertach specjalnych i korzystnych opcjach podróży? Zapisz się do naszego newslettera!
Zapisz sięOddzwonić
Zapytanie
Skontaktuj się z nami
Zainteresowanie usługą