Macedonia Północna

  1. Biuro podróży EXIM tours
  2. Macedonia Północna

Macedonia Północna – wakacje

Macedonia Północna powstała po rozpadzie dawnej Jugosławii. Leży na Półwyspie Bałkańskim, granicząc z Albanią, Serbią, Grecją i Bułgarią. Nie ma dostępu do morza, ale rekompensuje ten brak pięknem dziewiczego krajobrazu i dostępem do jezior: Ochrydzkiego i Prespa. Kraj słynie z upraw winorośli i co za tym idzie, wybornego wina, hodowli owiec, uprawy bawełny i tytoniu.

Macedonia Północna oferuje turystom gościnę, wyborną lokalną kuchnię i niskie ceny. Goście najczęściej odwiedzają Ochrydę, Skopje i Bitolę. Macedonia Północna ma również wiele atrakcji przyrodniczych. W kraju znajdują się trzy parki narodowe: Pelister, Galiczica, Mawrowo i różne inne atrakcje naturalne, np. kanion Matka, jezioro Prespa, czy jezioro Berowo.

Ochryda, Macedonia Północna

Ochryda

Cerkiew św. Jana Teologa w Kaneo, Macedonia Północna

Cerkiew św. Jana Teologa w Kaneo

Jezioro Ochrydzkie, Macedonia Północna

Jezioro Ochrydzkie

5 powodów, dla których warto polecieć na wakacje do Macedonii Północnej

  1. Jezioro Ochrydzkie zachwyca widokami i atmosferą jak z pocztówki.

  2. Lokalne jedzenie łączy bałkański smak z tureckimi aromatami.

  3. Ceny są niskie, a jakość wypoczynku bardzo dobra.

  4. To idealne miejsce na górskie wędrówki i aktywny relaks.

  5. Mniej turystów = więcej spokoju i autentycznego klimatu.

Kuchnia Macedonii

Kuchnia macedońska wchodzi w skład kuchni bałkańskiej, czyli już wiadomo, że będzie smacznie. Słynie ona z prostoty, doskonałego mięsa, pieczonych warzyw i lokalnych przypraw. Warto zaznaczyć, że w kuchni macedońskiej łączą się smaki bałkańskie i tureckie. Wegetarianie i weganie również mają czego szukać na stołach z lokalną kuchnią.

A jakie lokalne smaki warto poznać? Na początek sałatka szopska, klasyk kuchni bałkańskiej. Soczyste pomidory, chrupiące ogórki, czerwona cebula, papryka i charakterystyczny biały ser tworzą orzeźwiające i lekkie danie, idealne na letni lunch.

Kolejna propozycja to tavče gravče (tawcze grawcze) – tradycyjna potrawa z fasoli zapiekanej w aromatycznym sosie paprykowym. Prosta, ale niezwykle sycąca.

Dla miłośników serów polecamy topeno sirenje, zapiekankę z białego i żółtego sera, przygotowywaną w glinianym naczyniu, bez dodatku mięsa, za to z ogromem smaku.

Nie można też pominąć ryb – Jezioro Ochrydzkie słynie z różnorodnych, świeżych rybnych specjałów, które najlepiej smakują w towarzystwie lokalnego wina.

Sałatka szopska

Sałatka szopska

Tawcze grawcze

Tawcze grawcze

Dla aktywnych

Macedonia Północna to przede wszystkim piesze wędrówki. Możemy się wybrać na np. najwyższy macedoński szczyt, Korab. Znajduje się on na terenie Parku Narodowego Mawrowo. Oprócz tego w całym kraju jest wiele ścieżek rowerowych z dobra infrastrukturą. Zimą polecamy się wybrać w góry na narty lub na wspinaczkę z ratrakami na Popovą Sapkę. Kanion Matka poleca się na spływ po rzece o tej samej nazwie.

Klimat Macedonii Północnej

Macedonia znajduje się na pograniczu dwóch stref klimatycznych: śródziemnomorskiej i kontynentalnej. Szczególnie ciepłym miesiącem jest sierpień, kiedy temperatury osiągają 28 st. C. Na zimowe wypady polecamy wybrać styczeń, grudzień lub luty. To najzimniejszy okres w roku.

Przydatne zwroty

  • Tak – да / da

  • Nie – не / ne

  • Nie wiem – Не знам / ne znam

  • Proszę – Ве молам / we molam

  • Dziękuję – Благодарам! / blagodaram

  • Przepraszam (za coś) – Жалам / żalam

  • Dzień dobry (rano) – Добро утро! / dobro utro

  • Dzień dobry – Добар ден! / dobar den

  • Przepraszam,… – Извинете,… / izwinete

  • Do widzenia – Довидување! / dowiduwańe

  • Dobry wieczór – Добра вечер / dobra wieczer

  • Dobranoc – Лека ноќ / leka nocz

  • Cześć (nieoficjalnie) – Здраво! / zdravo

Mapa - Macedonia Północna